Ulei uzat? Hai cu el la colectat!

Poster Proiect
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

     Organizația ecologică Naturas et Civitas din Cluj-Napoca lansează prin intermediul firmelor Viridivos și Diana Service proiectul adresat elevilor „Ulei uzat? Hai cu el la colectat”.
Primul eveniment din cadrul inițiativei va consta în deschiderea unicului punct de colectare de la populație din Piatra Neamț în cadrul Cantinei Colegiului Tehnic „Gheorghe Cartianu”, Bdul Traian Nr.165, miercuri 15 Octombrie, la ora 10:00. Pe parcursul unei săptămâni se vor realiza prezentări la clasă pentru a conștientiza elevii în legătură cu nevoia de colectare selectivă a uleiului de gătit folosit.

Proiectul dorește, în primul rând, să informeze tinerii cu vârste între 7 și 18 ani asupra efectelor nocive produse de către uleiul uzat asupra mediului:

  • poluarea apei deoarece o singură picătură de ulei contaminează 1000 de litri de apă. Deversat din neglijență sau intenționat în apele naturale, efectele sunt dezastruoase – plutind pe suprafața apei în lacuri sau râuri, uleiul uzat împiedică transferul de oxigen, distrugând vietățile aflate în apă.
  • aruncat împreună cu gunoiul menajer, acesta apare ulterior la locul de depozitare a deșeurilor sub forma unei substanț e greu degradabile care împiedică dezvoltarea plantelor.
  • odată ajuns în sistemul de canalizare ș i/sau în gunoi, constituie un element nociv, întrucât depunerea acestuia pe pereții sistemului de canalizare provoacă obturări ale conductelor În al doilea rând, scopul proiectului este prezentarea soluțiilor, precum utilizarea acestuia pentru producerea biodieselului și a săpunului. Biodieselul este un combustibil ecologic alternativ, care este introdus în motorină, iar o dată cu creșterea procentului acestuia în compoziție scade gradul de poluare. Biodieselul utilizat integral sub formă de combustibil produce următoarele rezultate:

- reduce 100% emisiile de SO2 ș i CO2
- scade cu pâna la 50% emisiile de CO iar de până la 10% cele de NO2

În acest domeniu MOL România a mai iniţiat un program pentru colectarea de la populaţie a uleiului alimentar uzat însă implementarea a avut loc doar în câteva orașe din România și anume: București, Arad, Bistrița, Cluj-Napoca, Miercurea Ciuc, Odorheiul Secuiesc, Oradea, Ploiești, Regin, Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Suceava, Târgu Mureș …

Persoană contact Ofelia Zaha, administrator Naturas et Civitas
Tel: 0748 465 162 Email: ofelia.zaha@natciv.ro, website: www.natciv.ro

Poster Proiect

Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>