Tulburari de comportament alimentar

bulimic_girl_vxgbv
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)

Tulburările de comportament alimentar se caracterizează prin perturbări severe de comportament alimentar. Această secţiune include două diagnostice:anorexia nervoasă şi bulimia nervoasă. O perturbare în perceperea conformaţiei şi greutăţii corpului este elementulesenţial, atât al anorexiei nervoase cât şi al bulimiei nervoase. Tulburările alimentare şi de comportament alimentar sunt diagnosticate, deregulă, în perioada de sugar sau a micii copilării. Anorexia nervoasă se caracterizează prin refuzul de a menţine o greutate corporală normală minimă. Bulimia nervoasă se caracterizează prin episoade repetate de mâncat compulsiv urmate de comportamente compensatorii inadecvate cum ar fii vărsăturile autoprovocate,abuzul de laxative,de diuretice sau de alte medicamente, posturi sau exerciţii fizice excesive.

8-fotomodele-victime-ale-anorexiei-2803002337Anorexia nervoasa este o tulburare alimentara in care persoana este obsedata de mancare dar si de controlul greutatii. De cele mai multe ori persoanele aflate intr-o astfel de situatie se abtin o perioada indelungata sa manance sau utilizeaza in exces laxative, diuretice, clisme si se implica in activitati fizice (sport) in mod exagerat. Semne si simptome ale anorexiei nervoase pot fi: refuzul mancarii, infometare, imagine corporala distorsionata (negativa), sport excesiv, izolare sociala, lipsa trairilor emotionale sau dificultati de conectare si recunoastere a emotiilor, aspect fizic suplu, oboseala, lesin, ciclu menstrual neregulat, dureri de cap, sentiment de inutilitate.

bulimic_girl_vxgbvBulimia nervoasa este o tulburare alimentara in care persoana obisnuieste sa manance cantitati mari de mancare intr-o anumita perioada de timp (ex: in decurs de 2 ore) dupa care se forteaza sa elimine mancarea ingerata prin autoinducerea vomei, prin infometare, angajarea exagerata in activitati fizice. De cele mai multe ori acest comportament serveste la eliminarea stresului si diminuarea anxietatii. Semne si simptome ale bulimiei nervoase pot fi: lipsa de control in fata mancarii, autoinducerea varsaturilor, utilizarea laxativelor, imagine corporala distorsionata, concentrare excesiva pe forma si greutatea corpului, greutate corporala fluctuanta, sentiment de vinovatie dupa mancare.

Mancatul compulsiv este o tulburare Too_much_of_eating_during_a_short_span_of_time_is_a_sign_of_binge_eatingalimentara in care persoana manifesta episoade de mancat necontrolat urmat de sentimente de vinovatie si stari de tristete. In astfel de situatii persoana continua sa manace dincolo de senzatia de disconfort. Persoana este obsedata de mancare si chiar isi imagineaza si planuieste momente in care sa manance singur. Semne si simptome ale mancatului compulsiv pot fi: mancatul dincolo de saturatie pana in punctul de disconfort fizic; mancatul regulat, ciclic, a unei cantitati mari de mancare; sentimentul lipsei controlului asupra comportamentelor alimentare; obiceiul de a mananca singur/a; mancatul pe fond emotional (tristete, suparare, stres); ascunderea adevarului in privinta obiceiurilor alimentare; trairea sentimentelor de vina, rusine, jena, frustrare sau dezgust dupa ingestia alimentelor.

Binge eating este o tulburare alimentara in care persoana are episoade recurente de a manca cantitati foarte mari de mancare si este foarte stresata de comportamentul ei alimentar. Atat pe parcursul episodului de mancat excesiv cat si dupa, persoana experimenteaza dezgust si se simte vinovata. Semne si simptome ale acestei tulburari pot fi: consuma o cantitate mare de mancare chiar daca nu-i este foame; mananca mai repede; continua sa manance dincolo de punctul de disconfort; adesea mananca singur datorita sentimentelor de rusina si jena; traieste stari de tristete, dezgust si chiar vinovatie atat pe timpul cat si dupa ce termina de mancat; prezinta fluctuatii ale greutatii.

Obezitatea este descrisa ca o crestere a greutatii cu mult peste valoarea normala si este mai mult decat o problema de aspect fizic exterior, acesata finnd favorabila dezvoltarii unor probleme precum tulburarile cardiace, diabetul, tensiunea arteriala. La nivel de traire interioara, rusinea si un profund sentimet de izolare insotesc adesea obezitatea. Printre factorii care predispun la obezitate se numara: consumul unui numar mai mare de calorii decat are nevoie corpul, stil de viata sedentar, somn insuficient, tulburari de metabolism, stilul de viata, factori genetici. Dincolo de semnele si simptomele fizice, persoana aflata intr-o astfel de situatie experimenteaza la nivel intim sentimentul unei stime de sine scazute, stres, anxietate si chiar stari de depresie.

Abordarea terapeutica a tulburarilor alimentare implica medicul, nutritionistul, psihologul si grupurile de suport. Ea vizeaza modificarea dietei , implicarea persoanei în activitati ce vizeaza activitati fizice si schimbarea stilului de viata. Si depinde de tipul de tulburare alimentara cu care se confrunta persoana. In orice caz, schema terapeutica (de tratament) a acestor tulburari implica consiliere psihologica/ psihoterapie, nutritie, posibil spitalizare sau utilizarea unor medicamente.

Consilierea psihologica si psihoterapia ajuta la imbunatatirea relatiei persoanei cu mancarea si la recastigarea controlului emotiilor. Acestea avand rolul de a sustine persoana in schimbarea stilului de viata. Proces care nu este deloc usor intrucat implica aspecte intime legate de modificari ale imaginii de sine a persoanei, resemnificarea alimentatiei si alimentelor , reconsiderea anumitor deprinderi, managementul stresului si mai ales cultivarea constanta a motivatiei si vointei de a atinge obiectivele propuse.

Nina Jurca, psiholog

The BMI is determined with the formula body weight in kilogramm divided by height in meter to square. To make it easy for visitor of your homepage to calculate the Body Mass Index, use the BMI Widget/BMI-Club . Please take also a look at Body Mass Index.
Thank you for using the Body Mass Index (BMI) calculator of BMI-Club.

 

Tulburari de comportament alimentar , 10.0 out of 10 based on 3 ratings
Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>