Tiroida si sarcina

images
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

imagesEste important de stiut ca ambele forme, atat hipo cat si hipertiroidia, pot determina infertilitate, aceasta fiind definita ca incapacitatea unui cuplu de a avea urmasi dupa 12 luni de raporturi sexuale neprotejate si regulate. Daca in urma unui tratament sarcina este posibila, distiroidia poate avea urmari asupra fatului in conditiile in care nu exista o buna complianta la tratament din partea pacientei. Ca exemplu, amintesc cretinismul copilului nascut dintr-o mama hipotiroidiana netratata.

   Drept urmare, o viitoare mamica ar trebui sa faca un consult endocrinologic inainte de sarcina sau imediat ce  a aflat ca este gravida (cu cat mai repede, cu atat mai bine). Noii parametri in care trebuie sa se mentina femeia gravida sunt foarte bine stabiliti de ghidurile de tratament.

   De exemplu, o valoare a TSH-ului “normal inalta” la o pacienta in tratament cu hormoni tiroidieni nu este de bun augur, deoarece L- tiroxina nu trece intr-o cantitate foarte mare bariera feto-placentara (bariera ce face delimitarea dintre mama si fat). Mai mult, tiroida fatului incepe sa functioneze  dupa 8 saptamani de sarcina, deci dezvoltarea sistemului lui nervos  in aceasta perioada este strict dependenta de hormonii materni. Trebuie sa amintesc si de faptul unii anticorpi antitiroidieni pot trece aceasta bariera feto-placentara si ingreuna dezvoltarea tiroidei fetale. De aceea nou-nascutul va fi si el investigat din punct de vedere tiroidian. Bineinteles ca aceste lucruri se intampla rar, insa este mai bine sa fim vigilenti pentru a preintampina anumite boli.

                                Dr Ungureanu Ana Maria, endocrinolog

Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>