Rabdare, rabdare, rabdare…

76906h
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (2 votes cast)

kids-homework-drama-ftr          … Dacă ar trebui să sfătuiesc părinții care întâmpină greutăți în relația cu copiii lor aș spune precum părintele Cleopa: ”Răbdare! Răbdare! Răbdare!” și aș completa cu Iubire și Timp. Ordinea aș lăsa-o în seama părinților
Temele? Ah, temele astea! Câte lacrimi varsă copiii și câți nervi își fac adulții din cauza lor!
” Parcă ar fi un război!”
” – Ce să facem? Cum să educăm copiilor sentimentul responsabilității?
Pentru a acționa corect, părinții trebuie să cunoască adevărata problemă deoarece, majoritatea acestora consideră că la baza refuzului copilului de a-și pregăti lecțiile stă obișnuita lene.
Percepția este greșită pentru că de cele mai multe ori, ”leneșul” meșterește cu interes ceva, participă cu plăcere la treburile gospodărești, citește cu orele deci nu e vorba de lene ci de frica de eșec. Această frică îi întunecă rațiunea, îl împiedică să se concentreze, îi răvășește comportamentul. Dacă nu este îndepărtată la timp această traumă, copilul poate dezvolta așa-numita nevroză școlară însoțită de stări nervoase și de diferite boli psihosomatice.
Părinții trebuie să aibă răbdare, să-i ajute la teme chiar dacă-i consideră perfect capabili să le facă singuri . Imediat ce capătă încredere și se vor putea descurca, copiii vor renunța la ajutorul părinților.
Uneori copilul întâmpină greutăți obiective dar fără părerea specialistului (învățătoarea, psihologul) părinții nu-și pot da seama de acest lucru. Astfel, unui copil ce întâmpină dificultăți în rezolvarea problemelor la matematică, de exemplu, trebuie, cel mai probabil, să i se dezvolte gândirea logică și totul va intra pe făgaș normal.76906h
O altă cauză a refuzului de a-și face lecțiile este dorința și nevoia de a atrage atenția adulților.
Aici este vorba despre copiii dependenți de părinți ce simt nevoia sporită de atenție și mângâiere. Unor astfel de copii le lipsește căldura părintească, se simt singuri și înțeleg că nereușita școlară este singurul mod de a atrage atenția, de a provoca neliniștea părinților.
În acest caz (și nu numai )copilul trebuie înconjurat cu căldură și grijă iar atunci când face temele să vă apropiați de el, să-l mângâiați șoptindu-i cuvinte încurajatoare.
Nu considerați timpul petrecut lângă copil, la masa de scris, ca fiind pierdut, nu vă enervați și exprimați-vă deschis sentimentele părintești. Este posibil ca tocmai aceste momente să fie reținute de copii toată viața ca fiind cele mai valoroase, mai importante. Iar când simțiți că puiul dumneavoastră se îndoiește de dragostea ce i-o purtați promiteți că de-și va termina repede temele veți face o scurtă plimbare, veți juca un joc sau veți citi ceva împreună.
Așa că să revenim: Răbdare! Răbdare! Răbdare!

Prof. înv. primar Gianina Croitoriu-Dumitru
Școala Gimnazială Nr. 2 Piatra-Neamț

Rabdare, rabdare, rabdare..., 10.0 out of 10 based on 2 ratings
Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>