Importanța tatălui în familie

Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

Rolul şi valoarea mamei a fost şi este de necontestat în cadrul familiei, ea fiind ȋn mod obişnuit părintele care veghează asupra creşterii copiilor, tatăl fiind mai mult imaginea celui care se preocupă de bunăstarea şi situaţia financiară a familiei. Lucrurile însă au început să se schimbe, iar rolul tatălui a căpătat o importanţă tot mai mare, acesta devenind mai implicat şi mai activ ȋn a crea o legatură cât mai profundă cu propriii lui copii.

Tatăl şi primele luni ale bebeluşului

Apariţia unui bebeluş este un miracol, iar mama, prin prisma faptului că dă naştere este prima care stabileşte o legătură cu noul născut, însă nici contribuţia tatălui nu este de neglijat. Dragostea, corectitudinea şi o fire nepărtinitoare sunt atuurile pe care ar trebui să le posede un tată care își dorește să devină cu adevărat părinte. Un tată devotat nu va ezita să vină în ajutorul mamei, să împartă grijile pe care le implică naşterea unui nou născut, astfel mama va deveni mai puternică și mai relaxată. Interacţiunea cu cel mic prin joacă va avea nenumărate beneficii, tatăl fiind principalul partener de joacă a copilului. Acesta va căpăta încredere în el și va deveni o ființă echilibrată, deschisă, comunicativă, cu reale abilități sociale.
De asemenea, este necesar ca şi relaţia dintre mamă şi tată să fie deosebită, copilul, oricât de mic ar fi va sesiza dacă există afecțiune şi respect între cei doi părinți. Copiii care cresc într-un astfel de mediu vor fi cu siguranță la rândul lor nişte oameni speciali, puterea exemplului având ȋn acest caz numai efecte pozitive.

Tată de fată, tată de băiat

A deveni tată de fată sau de băiat sunt două lucruri speciale ce implică moduri de educare diferite. Pentru o fetiță tatăl este primul model masculin pe care îl are în viață, iar pornind de aici ea iși va proiecta pentru viitor imaginea bărbatului potrivit pentru ea. De aceea un tată preocupat de creșterea fetiței va ȋncerca să îi insufle ȋncredere în propriile forțe, să o determine să fie o fire ambițioasă și independentă. O relație frumoasă ȋntre cei doi va fi extrem de favorabilă, cu avantaje de ambele părți. Astfel spus, fetiţa de azi va deveni pe viitor o femeie ce nu va fi ușor de manipulat.

În ce privește conexiune tată-fiu lucrurile stau un pic alfel. Băieții văd de obicei ȋn tată un erou. De aceea ei tind să-i copieze obiceiurile și comportamentul. Ideal ar fi ca cei doi să petreacă cât mai mult timp ȋmpreună, acest lucru sporind stima de sine a copilului. Trebuie spus că nici aportul mamei ȋn această situație nu este de neglijat, sentimentele de prețuire și admirație pentru soțul ei se vor răsfrânge mai târziu și asupra fiului (sădind ȋn el ȋncrederea și respectul față de sexul opus dar și în propria persoană).

Ȋn general părinții trebuie să fie iubitori și afectouși, astfel copilul va crește într-un un mediu sigur,cei mici învățând să interacționeze cu lumea din jurul lor mai ușor. Raporturile, conexiunile care se leagă ȋntre părinți și copii (tată-copil) pot fi fabuloase, dar necesită multă muncă și răbdare. Doar un tată implicat și hotărât poate contribui la educația și creșterea celui ce va deveni cândva adult.
Absența acestuia va da societății un fiu sau o fiică fără ȋncredere ȋn propriile forțe, nesiguri pe deciziile lor, iar uneori chiar cu probleme de personalitate. Un copil reprezintă o responsabilitate uriașă și trebuie tratată cu cea mai mare seriozitate.

Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *