Impactul glandei tiroide asupra calitatii vietii

tiroida_8ae2a29393
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

glanda-tiroida-hipotiroidism-300x208Tiroida este o glanda endocrina formata din 2 lobi uniti printr-o punte, fiind situata in regiunea anterioara a gatului, deasupra furcii sternului. Aceasta secreta hormoni tiroidieni cu rol in cresterea si dezvoltarea tesuturilor organismului: a sistemului nervos central si a inteligentei, intervine alaturi de alti hormoni in cresterea copilului, in metabolismul glucidelor, a grasimilor si proteinelor, regleaza functia cardiaca si digestiva.

Hipertiroidia reprezinta o crestere a secretiei hormonilor tiroidieni, manifestata prin oboseala, nervozitate, agitatie, palpitatii, hipertensiune, scadere in greutate in ciuda unui apetit alimentar crescut, scaune frecvente. Hipotiroidia (scaderea secretiei hormonilor tiroidieni) determina crestere ponderala, depresie, astenie marcata, dureri musculare, tulburari de memorie, constipatie. Bineinteles ca aceste simptome pot fi reglate in urma instituirii unui tratament adecvat.

Sunt si alte patologii din sfera tiroidiana reprezentate de atat de frecventii noduli tiroidieni (50- 60% din populatie), care trebuie investigati din punct de vedere clinic, hormonal, dar si eco- elastografic, aceasta din urma fiind foarte valoroasa in orientare diagnosticului  benignitate sau malignitate a nodulilor. Despre nodulii maligni trebuie stiut ca instituirea cat mai precoce a unui tratament chirurgical, cu iod radioactiv si hormonal supresiv, atunci cand este cazul, creste durata de supravietuire a pacientului, studiile aratand si supravietuiri si la 50-60 ani de la momentul operator.tiroida_8ae2a29393

Tiroidita autoimuna reprezinta o boala frecventa in zona noastra ce trebuie identificata si monitorizata.

Cauzele frecvente patologiilor tiroidiene sunt : deficitul iodat, dar si excesul de iod, stresul si infectiile.

Este important de stiut ca exista o stransa legatura intre tiroida si sarcina, acest subiect fiind dezbatut si in articolele urmatoare.

Ca medic endocrinolg recomand o urmarire atenta a populatiei, atat tinere (atentie la copiii ce dau un randament scazut la scoala), cat si mature, mai ales in ceea ce priveste tiroida, prin multitudinea de complicatii ce le poate dezvolta, avand un impact real asupra calitatii vietii.

Dr. Ana Maria Ungureanu

Medic specialist endocrinolog

Impactul glandei tiroide asupra calitatii vietii, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>