Efectele sahului

Chess-Game
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (3 votes cast)

Şahul este un joc util şi onest, indispensabil în educarea celor tineri.
SIMON BOLIVAR

       Întrunind atât elemente ale ştiinţei, cât şi al artei, având un caracter inepuizabil, îmbinând o logică strictă cu un număr infinit de posibilităţi, de manifestare a fanteziei, jocul de şah  este un component al culturii mondiale.

     Şahul este un exerciţiu de posibilități infinite pentru minte, un exercițiu care dezvoltă capacităţi mentale utilizate în întreaga viaţă: concentrare, gândire critică, raţionament abstract, de rezolvare a problemelor, recunoașterea formelor, planificare strategică, creativitate, analiză, sinteză şi evaluare, pentru a numi numai câteva .

     Şahul poate fi folosit foarte eficient ca un instrument pentru a preda rezolvarea problemelor şi de raţionament abstract copiilor. A învăța cum să  rezolve o problemă este mai important și util decât să înveţe soluţii. Prin șah, copii vor învăţa cum să analizeze o situaţie, concentrându-se pe factorii importanţi şi eliminând orice distrageri. Învaţă astfel să elaboreze soluţii creative şi să le pună într-un plan de acţiune. Elevul este lăsat să observe, să deducă, să calculeze, ceea ce îi va permite să-şi dezvolte inteligenţa, să şi-o amplifice, incită gândirea lui, îi limpezeşte mintea şi-i bucură inima. Va fi fericit când va găsi soluţia înaintea coechipierului său. Main_chess_club2

     Şahul a fost mult timp considerat  un joc care poate avea efecte benefice asupra învăţării și dezvoltării, mai ales atunci când este jucat de la o vârstă fragedă. Iată  câteva dintre beneficiile cele mai importante pe care jocul de șah le poate oferi oricărui copil:

  • Dezvoltarea capacității și abilităţii de a lua decizii în mod analitic și sintetic. Această capacitate va fi apoi transferată și în viața reală.
  • Învaţă să se angajeze în cercetarea profundă şi temeinică a șahului, care îi va ajuta să câştige încredere în capacitatea lor de a face cercetare academică.
  • Copiii vor descoperii natura concurenței corecte, utilă apoi în susținerea efortului competitiv în orice domeniu
  • Atunci când copii joacă şah ei trebuie să-și folosească capacitatea de analiză, vizualizare și anticipare  a unor situații, posibilități și consecințe viitoare ce vor avea loc pe tabla de șah. Efortul de gândire și analiza a unor astfel de situații este unul susținut.
  • Copii au posibilitatea să învețe de mici că acțiunile lor mai devreme sau mai târziu au consecințe pe tabla de șah. Acest lucru este mai târziu transpus și în viață. Acțiunile pripite nu fac parte din caracterul  șahiștilor.
  • Şahul funcționează și ca auto-stimulant.
  • Șahul te învață să iei decizii și să rezolvi problem deoarece este un sistem închis cu reguli clar definite.
  • Șahul îmbunătățește memoria – stimulii vizuali tind să îmbunătățească memoria mai mult decât stimulii de altă natură, iar șahul este o modalitate excelentă de exersare a memoriei, abilitate care apoi poate fi transferată și altor discipline

stock-footage-parents-watching-their-children-play-chess-on-rug-of-living-roomJocul de şah influenţează nu numai funcţiile intelectuale ci şi caracterul omului în ansamblul său. Psihologii au relevat: „Şahul nu este doar o confruntare a forţelor spirituale,el reprezintă şi o luptă intelectuală între diferitele caractere.” În şah imitarea oarbă a unor exemple recunoscute este la fel de lipsită de perspective ca şi pasivitatea. Şahul cere capacitatea de a pune singur probleme şi de a le rezolva singur, adică el învaţă- în cel mai larg sens al acestei noţiuni- să se experimenteze. Asupra dezvoltării independenţei şi activităţii personalităţii au atras atenţia Binet, Netciaiev şi alţi savanţi.
Şahul promovează poziţia realistă, obiectivă faţă de partener şi faţă de sine însuşi. Partida de şah decurge în condiţiile unei critici neexprimate. Fiecare parte se străduieşte să descopere greşeli în acţiunea adversarului şi să le exploateze. Pierderea este urmarea inevitabilă a unei greşeli proprii. A atribui cuiva vina pentru propria înfrângere,  reprezintă un non-sens. De aceea, eşecurile propun în mod obiectiv o analiză proprie critică şi devin prin urmare un mijloc al propriei educaţii.
Fiecare înfrângere pe care ne-o administrează adversarul reprezintă o critică a cunoştinţelor chess-2noastre şahiste, a concepţiilor noastre teoretice şi a practicii proprii de joc. Şahul reprezintă o remarcabilă şcoală a voinţei; el imprimă stăpînirea de sine şi severitate faţă de tine însuţi.
Jocul de şah cere hotărâre, curaj, bucuria riscului şi în acelaşi timp simţul răspunderii. Toate acestea formează împreună o combinaţie ciudată de genul unui „curaj precaut” şi duc la un anume raţionalism. Din partea şahiştilor bine pregătiţi se aud arareori regrete inutile despre posibilităţile pierdute;  ei sunt conştienţi de situaţia reală: mutarea a avut loc, o întoarecere nu mai există.
Tot ceea ce s-a spus, vorbeşte despre influenţa dezvoltării gândirii şi a caracterului. În plus, trebuie plecat de la ideea că şahul poate juca un rol deosebit de benefic în fiecare capitol al vieţii, în care se accentuează bazele caracterului şi a stilului de gândire individuală, adică la vîrsta şcolară.

 Prof. Paslariu Ionel

Efectele sahului, 10.0 out of 10 based on 3 ratings

Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>