Cum percepe nou-nascutul lumea?

20111023-IMG_0194-Edit
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

      Small newborn babyAi aşteptat mult clipa aceasta, în care iţi vezi copilul pentru prima dată. Nu-ţi trebuie mult timp şi simţi că deja vă cunoaşteţi. Asta e clipa în care simţi cu adevărat că eşti părinte, atunci când îl  priveşti pe micuţ. Este atât de fragil, abia deschide ochii, încă parcă prea mic pentru această lume. Te încearcă multe emoţii, te bucuri când îl  priveşti, dar te simţi nesigură pe tine, ţi-e teamă că nu vei reuşi să comunici cu el. Te întrebi firesc: “Oare el mă vede?” ”Aude când îi vorbesc?” “Îmi cunoaşte vocea?”

În prima lună, copilul se adaptează la viaţa extrauterină. Încet, încet simţurile se dezvoltă mai mult şi lumea începe să i se dezvăluie. La  naştere, copilul are simţurile relativ bine dezvoltate dar capacitatea de reacţie motorie este aproape nulă. Simţurile de contact (miros, gust) sunt mai bine dezvoltate imediat după  naştere decât simţurile la distantă (auz, văz). El doarme în cea mai mare parte a timpului. Prin somn, bebeluşul îşi reface energia care o consumă în urma procesului de adaptare la noul mediu de viaţă.

Copilul nu se simte total străin, îi este cunoscută vocea mamei şi a tatălui, dacă părinţii au vorbit cu micuţul înainte de  naştere. Contactul fizic care se produce prin alăptare, prin ţinutul în braţe şi apropierea de corpul mamei, îi produce copilului senzaţia de confort şi de siguranţă. Mamele descriu cu mare emoţie primul moment în care au ţinut copiii în braţe pentru a-i alăpta. Este un moment esenţial în stabilirea legăturii afective între mamă şi copil.

Este foarte important 20111023-IMG_0194-Editsă-i arătăm copilului încă din prima lună dragostea care i-o purtăm, să fim alături de el ori de câte ori are nevoie, să ne păstrăm calmul şi buna dispoziţie în creşterea micuţului. Astfel el va simţi ca această lume nu îi este ostilă şi se va adapta mult mai uşor schimbărilor care vor urma. Dimpotrivă, dacă întâlneşte vreun disconfort (senzaţie de foame, oboseală, durere) ţipă şi se arata nemulţumit. De asemenea, important este de precizat că bebeluşul percepe lumea şi prin intermediul celorlalţi, în special al mamei. De aceea, calmul şi siguranţa de sine pe care mama o resimte se transmite şi copilului.

Psiholog Carmen Ghilescu

Cum percepe nou-nascutul lumea?, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>