Copilul este agresiv, loveste, musca sau trage de par? Iata ce trebuie sa faci!

beaten
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

“Băiețelul meu de trei ani începe să mă lovească atunci când se supără și am observat că la fel procedează și cu alți copii, fie la grădiniță, fie în parc. Nu știu dacă trebuie să-l pedepsesc sau nu. Și nu știu cum să-l educ să nu se mai poarte așa”

Dacă te regăsești și tu în această situație, iată ce trebuie să știi:

În primul rând un copil nu este agresiv dacă lovește odată sau are o izbucnire din când în când. Un copil agresiv este acela pentru care vioența este un lucru normal și este folosită zilnic. Lovește, se enervează sau este violent mai mereu.

Mamele acestor copii trebuie să știe că nu au un copil agresiv. Copilul se poarte comporta agresiv dintr-o anumită cauză. Totul are un motiv, iar părinții trebuie să afle cauza acestui comportament.

Cum se educă un copil agresiv?

Dacă ai un copil agresiv și violent, atunci trebuie să-l educi într-un mod autoritar, dar nu agresiv!

Ce alternative ai cu un copil agresiv?

Dacă băiețelul sau fetița ta este agresiv/ă, cum rezolvi situația? Tu ce ai face dacă te-ai afla în locul mămicii care se plânge de comportamentul violent al copilului său?

1. Îi spui că este un copil rău și-l pedepsești.

2. Îi oferi tot ce îți cere, doar să se oprească.

3. Aștepți să-i treacă starea de supărare și apoi vorbești cu el.

4. Îl pedepsești privându-l de ceva ce-i place mult

Soluțiile care-ți vor fi de ajutor sunt 3 și (uneori) 4.

Înarmează-te cu răbdare și voință. Așteaptă ca celui mic să-i treacă criza de supărare, iar apoi vorbește cu el. Explică-i faptul că a greșit alegând să se comporte așa, că ceea ce a cerut nu se poate realiza pentru că este periculos / nu se poate în acel moment. Oferă-i mereu motive copilului, atunci când îi interzici ceva. Evită răspunsul “pentru că așa zic eu”.

O altă soluție la care părinții apelează este de a-l priva pe cel mic de un lucru sau o activitate care-i place, pentru a-l pedepsi pentru comportamentul său. Centrul de Parenting recomandă mereu stabilirea unei comunicări eficiente între părinte și copil, fără pedepse sau alte forme coercitive. Printr-o bună comunicare, părintele va afla motivul care-l supără, cu adevărat, pe copil și va putea corecta sau explica mai bine celui mic, astfel încât să-l liniștească și să descurajeze, astfel, ieșirile violente.

De ce să nu alegi celelalte două alternative?

Ce se întâmplă dacă-i spui copilului că este rău? Repetându-i că este un copil rău nu faci decât să-i diminuezi stima de sine și încrederea în el. Nu rezolvi nimic dacă-i spui că este rău și, mai mult, vei declanșa și mai multe reacții violente, pe viitor.

Ce se întâmplă dacă cedezi și-i oferi ce-ți cere? Te gândești că dacă-i oferi ceea ce îți cere în momentul crizei de plâns, el se va opri. Însă, nu faci decât să încurajezi acest comportament și că modul în care se comportă este cel bun, pentru că primește ceea ce își dorește.

Dar care este motivul pentru care copilul este agresiv până la urmă?

Un copil este agresiv atunci când are o frustrare sau o stimă de sine scăzută. Astfel, insecuritatea și stima de sine scăzută se manifestă prin violență. Părinții trebuie să descopere care sunt motivele care-l provoacă pe copil să fie agresiv în mod constant.

Cauzele care pot declanșa acest comportament agresiv pot fi nenumărate:

- Părinții sunt agresivi unul față de altul, dar și față de copil

- Părinții îl dezaprobă constant și spun “NU” la orice dorință a copilului

- Părinții sunt mult prea permisivi, iar copilul nu știe care sunt limitele și crede că totul i se cuvine, atunci când dorește.

- Are prieteni care sunt, la rândul lor, agresivi și violenți, iar copilul îi imită

- Joacă jocuri pe calculator sau urmărește programe TV violente

- Copilul este gelos pe frățiorul său nou-născut și simte că nu mai are aceeași atenție din partea părinților.

- Agresivitatea poate fi un simptom al unei boli. Epilepsia poate provoca agresivitate.

Cum educi un copil violent?

Odată ce ai aflat motivul violenței sale, părinții trebuie să lucreze, acum, pe eliminarea acestui comportament. Trebuie să dai dovadă de răbdare pentru că lucrurile nu se vor rezolva de a doua zi. Apoi, trebuie să fii determinat să rezolvi și să nu cedezi apelând la soluții care nu sunt constructive. Arată-i copilului că-l iubești mereu și oferă-i afecțiune necondiționată.

Tu cum ai ajuta o mamă care are un copil agresiv? Care este sfatul tău?

Sursa: centruldeparenting.ro

Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>