Cand si cum incepe copilul sa vorbeasca

copil-vorbeste
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

De la vârsta de 1 an copilul pronunţă relativ inteligibil câteva cuvinte cu înţeles precis dar capacitatea lui de exprimare este încă redusă. Până la 1 an jumătate, înţelege în mare parte ceea ce aude şi începe să-şi dorească să se facă inteles. El descoperă ca toate obiectele şi situaţiile cu care se întâlneşte au un nume. Este nevoit să înveţe denumirile lucrurilor pentru a putea să le solicite. Îşi dă seama curând că limbajul este un instrument şi se foloseşte ca atare de el.
După 1 an copilul va avea un limbaj aproape sau deloc inteligibil, limbaj care va fi înţeles parţial de către părinţi. Copilul învaţă prin imitaţie la această vârstă. Deci, va încerca să repete cuvintele auzite sau să vorbească despre sine (la 2 ani) la persoana a treia, după modelul auzit la alţii.
vorbesteLa 15 luni, copilul are un vocabular îmbogăţit cu 4-5 cuvinte folosite cu sens precis, cunoaşte o varietate de obiecte şi acţiuni după denumire. La 18 luni foloseşte cuvântul cu rol de propoziţie şi are un vocabular activ de 8-10 cuvinte. La 21 de luni formează propoziţii asociind 2 cuvinte :cere să bea, să mănânce; foloseşte substantivul şi verbul. Aproape de 2 ani foloseşte propoziţii din 2-3 cuvinte, chiar incorect pronunţate; foloseşte substantivul, verbul şi adjectivul sau pronumele.
Până la 3 ani reuşeşte să reproducă poezii şi relatează situaţii din viaţa sa şi a familiei, este receptiv la cuvinte noi, limbajul este constituit gramatical (substantiv, verb, adjectiv, pronume), foloseşte corect pluralul.
Fiecare copil are propriul ritm de dezvoltare în primii 3 ani. La unii, comportamentul motor este mai avansat, la alţii cel verbal. Părinţii se arată nemulţumiţi de foarte devreme atunci când copilul nu vorbeşte suficient şi întreabă dacă este cazul de intervenţie logopedica. De obicei se consideră întârziere în limbaj abia după 4 ani dacă problemele legate de dezvoltarea limbajului persistă.

Cum ajutăm copilul să vorbească?

Părinţii şi anturajul copilului au un rol decisiv în achiziţionarea şi dezvoltarea limbajului. Noi suntem cei de la care învaţă să vorbească, prin cuvintele noastre copilul descoperă lumea.
Iată câteva sugestii pentru a stimula comunicarea verbala cu copilul tău:
- Stabileşte contactul vizual cu el şi pronunţa-i numele atunci când i te adresezi.
- Vorbeşte clar cu copilul şi povesteşte-i despre situaţiile cotidiene (“ Uite mama scoate cărţile din raft, apoi şterge praful în biblioteca şi le pune una, câte una, la loc”).
vorbeste copil- Sa nu ezităm să-l implicăm şi pe copil în activităţile noastre (“Uite, ţine cartea până şterg praful…aşa…apoi dă-mi-o înapoi. Hai s-o aşezăm pe raft. Uite acolo jos”).
- Să ne folosim imaginaţia pentru a juca diverse jocuri care atrag atenţia copilului foarte uşor. De exemplu când îl îmbrăcăm întrebăm : Unde-i piciorul?. Uite-l. La fel şi cu celelalte parţi ale corpului.
- Să ne folosim de cărţile cu poze reprezentând diverse imagini (animale, flori, obiecte comune) pentru a le denumi. Pentru început imaginile cu animale sunt preferate unde însoţim imaginea respectiva de cuvântul care o denumeşte precum şi de sunetul definitoriu al acelui animal. De exemplu: “Uite pisica, miau-miau”. Astfel copilul este mai receptiv la sunetul respectiv decât la cuvântul în sine şi-l va memora mai uşor.
- Să-i repetam des cuvântul care denumeşte un anumit obiect, pentru că numai aşa va înţelege mai întâi că este vorba despre obiectul respectiv, pentru ca apoi va încerca să ne imite, în final reuşind să-l pronunţe singur.
- Să-l motivăm să vorbească. Dacă îi îndeplinim toate dorinţele doar arătând în acea direcţie cu degetul atunci copilul nu va simţi nevoia să se exprime verbal. Dacă îşi atinge scopul folosind limbajul nonverbal prin gesturi, mimica atunci e mulţumit şi nu mai are nevoie să apeleze la cuvinte.

Psiholog Carmen Ghilescu

Cand si cum incepe copilul sa vorbeasca, 10.0 out of 10 based on 1 rating
Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>