Auzul

child-hearing-loss-471x380
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 9.5/10 (2 votes cast)

La ce varsta incepe copilul sa auda?

Fatul percepe sunetele(sunt sunete care ii dau sentimental de siguranta:vocea mamei,bataile inimii ei, etc)inca din timpul vietii intrauterine. Deci, la nastere copilul percepe bine zgomotele; de fapt este usor de observant faptul ca , daca bateti din palme sau provocati un zgomot destul de aproape de chipul sau, micutul inchide ochii imediat, dar functia auditiva nu este inca dezvoltata complet, de pilda nu este capabil sa localizeze sursa zgomotului.

Care sunt etapele de dezvoltare ale auzului?baby

 La 3 luni, sugarul intoarce capul spre locul de unde se emit sunete, capacitate care devine mai dezvoltata in lunile 6-7. In luna a sasea incepe sa individualizeze vocile familiare: recunoaste chemarea mamei, se intoarce spre aceasta plin de bucurie si ii zambeste, incetul cu incetul incepe sa recunoasca vocea tatalui, pe cea a bunicilor si asa mai departe. La varsta de un an, a dobandit complet capacitatea de a stapani functia auditiva , percepe sunetele indepartate si apropiate si reuseste sa localizeze provenienta acestora in spatiu, aude in mod evident si cuvinte soptite precum si ticaitul unui ceas aflat la 3 centimetrii de canalul sau auditiv extern.

Este important sa depistam din timp posibile eventuale anomalii ale auzului?

Da, pentru a putea interveni la timp prin intermediul unei activitati de reeducare. Cu cat se intervine mai din timp, cu atat mai mari sunt posibilitatile de a avea succes. In prezent, in centrele neonatale, copiii sunt supusi unui test sofisticat care permite, inca din primele zile, evaluarea functionarii oarganului auditiv al copilului si a capcitatii sale auditive. Uneori, pare ca micutul nu aude. In acest caz este important ca testul sa fie repetat dupa circa o luna.

Cum se poate evalua practic daca micutul aude bine?deaf-child-nyc-300x200

Daca la nastere  copilul nu a fost supus unui test de verificare a auzului, este important sa incercati sa va dati seama daca aude bine sau nu. Pentru a verifica acest lucru, este necesar sa produceti zgomote si sa evaluati reactia copilului. Stiind ca sugarul de doua luni este capabil sa perceapa un stimul sonor destul de puternic, in timp ce la 6 luni reuseste sa auda si sunete cu intensitate mai mica si chiar o voce care sopteste, puteti improviza “teste audiometrice casnice” rudimentare, ca de pilda loviti marginea paharului cu ajutorul unei lingurite, mariti dintr-odata volumul sonor al televizorului si observati care este reactia copilului cand suna telefonul. In schimb, nu este util sa produceti sunete mai intense si insotite de deplasari de aer sau de vibratii, ca de pilda zgomotul unei tobe, caderea unei oale, o usa trantita. Sunetul trebuie sa ajunga la copil pe neasteptate, fara ca el sa poata vedea sursa care il produce. Daca micutul aude, rspunde imediat: tresare, clipeste, inceteaza sa suga, plange sau daca deja plangea se linisteste pe neasteptate. Totusi, atentie, zgomotul trebuie sa fie emis o singura data si reactia trebuie obsevata cu foarte mare rapiditate, deoarece sugarul este capabil sa selectioneze  imediat zgomotele, si , deci nu reactioneaza fata de un al doilea sunet egal, judecandu-l ca nefiind demn de luat in seama. In jurul varstei de 6-7 luni, copilul incepe sa se intoarca activ spre sursa sonora si sa o caute cu interes. Spre un an se poate vedea  ca raspunde  chemarilor chiar daca acestea sunt pronuntate soptit. Este importanta evaluarea din timp a eventualelor deficiente auditive, pentru a le semnala medicului, care va trebui sa va indrume sa duceti copilul la un centru specializat in audiologie pentru verificari mai aprofundate. In cazurile in care este vorba de o deficienta importanta, se va aplica o proteza acustica, cat mai repede cu putinta,  (daca se poate, cu mult inaintea implinirii varstei de un an) si se va incepe o instruire adecvata  a mamei. Imediat dupa aceea se va trece la reeducarea copilului, atat in ceea ce priveste auzul, cat si in ceea ce priveste limbajul.

Cand trebuie sa ne alarmam in caz de intarziere a vorbirii?child-hearing-loss-471x380

In mod normal, sugarul incepe sa vocalizeze  intre 2 si 4 luni, adica emite sunete guturale. La 6-8 luni incepe sa “lalaie”, adica sa emita silabe. De obicei, in jurul varstei de 12-13 luni, pronunta primele cuvinte. Variatiile individuale sunt foarte ample, adica foarte diferite, unele chiar relevante, legate  de mediul mai mult sau mai putin bogat in stimuli. Parintii trebuie sa fie preocupati doar atunci cand copilul nu comunica cu ceilalti, nici prin cuvinte si nici prin gesturi, sau cand nu da dovada de vreo reactie fata de ceea ce i se spune (de exemplu, fata de ordine simple). Si atunci cand intervine o stopare in evolutia limbajului la un copil care il dobandise  in mod regulat, sau o maturizare  excesiv de lenta ( de exemplu, un copil de 3 ani care inca nu reuseste sa compuna fraze scurte), parintii trebuie sa consulte medicul pediatru. Uneori este vorba de un deficit auditiv, care se manifesta cu intarziere )datorita unor infectii, trauma, terapii), sau unor probleme psihologice si relationale, mai mult sau mai putin neurologice; alteori, este vorba doar de mici capricii ale naturii.

Sursa: Mamici fericite-editura Corint

Auzul, 9.5 out of 10 based on 2 ratings
Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>