Ascultarea activa, cheia unei comunicari perfecte

Conversation together
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)


Orice părinte vrea tot ce este mai bun pentru copilul lui. De aceea, cei mai mulţi dintre noi vom încerca să oferim micuţului tot ce îşi doreşte, fără a ne da seama că uneori este prea mult. Alternativa pentru părinţi în acest caz ar fi următoarea: să-şi îndrepte mai mult atenţia spre ce are nevoie cu adevărat copilul. Astfel spus, părinţii trebuie să-şi asculte mai des copilul, să înţeleagă acest proces prin care cel mic se manifestă în rutina zilnică.
Cel care a vorbit pentru prima dată despre ascultarea activă a fost Carl Rogers, unul din cei mai influenţi psihologi ai secolului al 20-lea. A fost un gânditor umanist care îi considera pe oameni ca fiind în principiu buni și sănătoşi sau, cel puţin, nu răi sau bolnavi. Cu alte cuvinte, el vede sănătatea mentală ca fiind perspectiva normală a vieţii şi consideră boala mentală, criminalitatea şi alte probleme distorsiuni ale tendinţei naturale.
De asemenea, acesta credea şi în faptul că fiecare persoană îşi doreşte să se autodepăşească, să se autoperfecţioneze.

Dar ce înseamnă de fapt ascultarea activă?

În primul rând, înseamnă a stabili un contact vizual cu persoana pe care o avem în faţă. De asemenea, pe toată durata discuţiei vom prezenta interes pentru subiectul prezentat. Acest lucru evidenţiază o comunicare pozitivă. Astfel, persoana din fața noastră va știi că are parte de respect. De aceea, omul ar trebui să înveţe şi să aplice în viaţa de zi cu zi ascultarea activă. Acestă metodă poate elimina bariere care afectează ascultarea eficientă precum: plictiseala, prejudecata, dezinteresul, întreruperea şi critica excesivă a vorbitorului. Pe scurt, fără a intra prea mult în domeniul psihologiei, ascultarea activă înseamnă: să nu interpretezi, să nu judeci, să nu acuzi, să nu critici, să nu schimbi subiectul, ci să încerci să înţelegi.

Ascultarea activă şi aplicabilitatea ei asupra copiilor

Comunicarea este cheia dezvoltării şi menţinerea unei relaţii de orice tip, iar calea de adeveni un ascultător activ este de a practica neîncetat acest tip de comunicare. Procedeul este de folos şi copiilor, în special când aceştia sunt trişti sau supăraţi. Ideal ar fi ca părinţii, mai ales în acele momente să se aproprie de micuţ, să facă un efort și să-i înțeleagă. Astfel, copilul va învăţa să-şi denumescă şi să-şi exprime mai bine trăirile. Trecând prin aceste etape cel mic va încerca să-şi rezolve singur problemele. Adoptând un astfel de compotament copilul va căpăta în el o încredere tot mai mare.

Folosind principiile ascultării active părinţii vor reuşi să comunice cu copilul lor mult mai bine. Beneficiile se vor vedea şi mai târziu, atunci când va cere sfatul părinţilor cu privire la lucrurile importante din viaţa lui. În definitiv, toţi ne dorim să fim ascultaţi, să ştim că mesajul pe care îl transmite.

Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>