Aparitia primilor dinti

square_Teething
Reclama sponsorizata
VN:F [1.9.22_1171]
Rating: 10.0/10 (1 vote cast)

       După 5-6 luni, când tocmai am terminat cu colicii, începe o altă perioadă dificilă în viaţa bebeluşului care ne pune din greu răbdarea şi priceperea la încercare.การดูแลฟันลูกในแต่ละช่วงอายุ1

Din nou trebuie să fim alături de micuţ, pentru că apariţia dinţilor produce dureri mari, agitaţie şi o stare de indispoziţie la copil. Suferinţa lui devine şi suferinţa noastră, pentru că există puţine modalităţi de a-i alina durerea în această perioadă normală de dezvoltare.

Stările de agitaţie şi plânsul provocat de durerile gingiilor pot apare brusc si cu intensitate puternică inclusiv în timpul nopţii. De aceea trebuie să cunoaştem din timp metodele care îl  pot linişti pe copil.

Semne ale erupţiei dentare:

 • Gingiile sunt umflate şi inflamate, apare o salivaţie abundentă.
 • Copilul îşi bagă mâna în gură în mod inconştient, are tendinţa de a roade şi a muşca tot ce-i cade în mână.
 • Manifestă o stare generală caracterizată prin: agitaţie, nervozitate, plânge ascuţit (ţipă), are somnul întrerupt, poate refuza jucăriile şi orice formă de activitate care îi făcea plăcere.
 • Lipsa poftei de mâncare, ceea ce mânca cu plăcere înainte poate să nu-l mai atragă pe copil, poate sări peste unele mese sau refuza un fel de mâncare.
 • Pot apare şi o serie de modificări fiziologice: scaun apos şi moale (uneori diaree), o stare subfebrilă (38 grade).

Ce putem face?square_Teething

Trebuie să fim alături de copil în aceste momente de grea încercare. Copiii nu se comportă la fel înaintea apariţiei dinţilor. Unii copii abia simt ieşirea primilor dinţişori pe când alţii se confruntă cu serioase dureri care se declanşează cu câteva luni bune (3-4) înainte.

Iată câteva sugestii pentru a uşura suferinţa copilului:

 • Foloseşte geluri calmante (din farmacii) şi medicamente (in situaţiile recomandate de medic).
 • Dă-i copilului să roadă diverse jucării din cauciuc, alte obiecte (păstrând regulile de siguranţă) sau unele produse alimentare dure (un colţ de pâine, un morcov, o felie groasă de castravete) dar fără a se îneca.
 • Distrage-i atenţia cu anumite sunete, încearcă să-i cânţi sau lasă-l un timp scurt în faţa televizorului.
 • Masează-l uşor pe spate, vorbeşte-i liniştit. Asta îl  va mai calma şi-l va ajuta să se relaxeze.
 • Oferă-i ceva de supt (sticla, suzeta, sânul).
 • Arată-i dragostea ta şi fii alături de el. Durerile provocate de erupţia dentară sunt foarte puternice şi copilul are nevoie de o grijă specială.

 Psiholog Carmen Ghilescu

Aparitia primilor dinti, 10.0 out of 10 based on 1 rating

Reclama sponsorizata

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>